Dagelijks Woord 4 juni

2 minuten lezen

Filippenzen 4:8
Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.

Praktische adviezen

Paulus geeft in het vierde hoofdstuk van de brief aan de Filippenzen een aantal praktische adviezen. Hij roept op tot eensgezindheid en drukt de lezer op het hart om blij te zijn in de Heer. In Filippenzen 4:6 en 7, voorafgaand aan onze dagtekst, vinden we de bekende tekst die ons aanmoedigt om in geen ding bezorgd te zijn:

6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;
7 en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.

Er is in deze tijd zoveel aan de hand, dat bezorgdheid voor de hand ligt. Hoe zal het verder gaan met Covid19? Komt er een tweede golf besmettingen? Wordt ons leven ooit weer ‘normaal’? Misschien ben je door de quarantaine eenzamer geworden of ben je je bron van inkomsten kwijt geraakt.

Wat doet God?

De woorden van Paulus om in geen ding bezorgd te zijn, kan als een dooddoener klinken. Maar hij zegt niet “Maak je geen zorgen, alles komt goed”. Misschien komt het wel niet goed en zeker niet zomaar vanzelf. Hij zegt waar we met onze zorgen naar toe kunnen. We kunnen het bij God brengen en Hij zal een vrede, die ons verstand te boven gaat, in ons hart brengen én Hij zal onze gedachten bewaken.

Wat kunnen we zelf doen?

Nadat we onze zorgen bij God hebben gebracht om Zijn vrede er voor terug te krijgen, kunnen we zelf ook iets doen. Dat staat in vers 8. Paulus begint zijn zin met ‘verder’. Verder zegt hij, broeders en zusters: Vul je gedachten met goede dingen. Dingen die aangeduid kunnen worden als:

  • waar
  • eerbaar (eerlijk)
  • rechtvaardig
  • rein
  • lieflijk
  • welluidend
  • vol deugd
  • prijzenswaardig

Ik sluit me soms bewust af van al het nieuws en de theorieën over wat er gaande is in de wereld. We mogen als christenen alert zijn en letten op de tekenen van deze tijd. Maar laat het je persoonlijke gedachtewereld niet beheersen.

Subscribe
Abonneren op
guest

3 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
4 jaren geleden

Prachtig Jolande…..weer kort en krachtig!!!
Eerst alles bij de Here brengen…..dan geeft Hij vrede in mijn hart.
Daarna mijn hart/gedachten vullen met al die mooie dingen.
Tot maandag hoop ik….liefs en zegen

Sylvia Arlar- Simonse
4 jaren geleden

Ja, zo is het Jolande! Het nieuws van de wereld is niet belangrijk voor ons. Het Belangrijkste is Zíjn Boodschap. Want alle zienlijke dingen zijn voor tijdelijk en de onzienlijke dingen zijn voor de Eeuwigheid. Ikzelf lees al jaren geen krant, en kijk niet naar het journaal. Want wat moet ik met al die informatie? Ik word alleen maar verdrietig van alle trieste beelden en wat schiet ik ermee op? Als je erop gaat letten, is 99% van het nieuws bagage waar je niks aan hebt. Het gaat alleen maar in ons hoofd zitten. Deze ruimte kunnen we beter gebruiken… Lees verder »

3
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x