Dagelijks Woord 5 juli

2 minuten lezen

Kolossenzen 2: 6 en 7
Zoals u dan Christus Jezus, de Heere, hebt aangenomen, wandel in Hem,
geworteld en opgebouwd in Hem, en bevestigd in het geloof, zoals u onderwezen bent; wees daarin overvloedig, met dankzegging.

Hem aangenomen

Paulus had de gemeente in Kolosse niet gesticht en is er voor zover we weten nooit geweest. Hij stuurt hen wel een brief. Hij weet, van Epafras, dat ze de Heer hebben aangenomen. En in dit vers bindt hij hen op het hart om, nu ze Christus hebben aangenomen, ook in Hem te wandelen.

Wandelen in Hem

Het is moeilijk om de reikwijdte van dat woordje “in” te bevatten. Als ik schrijf dat Paulus de gemeente in Kolosse niet heeft gesticht, dan is “in” alleen een voorzetsel waarmee ik aanduid welke gemeente ik bedoel (namelijk die in Kolosse). Maar als Paulus oproept om te wandelen “in Hem”of hij schrijft over de zegeningen die we hebben “in Christus” (Efeze brief) dan voelen we wel aan dat dit verder reikt. Dit “in” verbindt ons aan Christus, het zegt dat we deel uitmaken van Hem. Paulus bedoelt dat we samen met Christus, in eendracht met Hem moeten wandelen.

Geworteld in Hem

We kunnen in Hem wandelen wanneer we “geworteld en opgebouwd” zijn in Hem. Het eerste beeld wat Paulus gebruikt, geworteld, verwijst naar de natuur. Zoals een plant alleen maar kan groeien wanneer hij wortels heeft, zo moet ons leven geworteld zijn in Christus. In de Bijbel wordt vaak beeldspraak gebruikt die met de natuur te maken heeft. Zo wordt Christus vergeleken met de wijnstok en wij met de ranken (Johannes 15:1-8). Ook daar komt onze afhankelijkheid van Christus naar voren.

Opgebouwd in Hem

Het tweede beeld doet denken aan de bouwwereld. Het woord dat Paulus gebruikt heeft in het Grieks de betekenis van een huis bouwen. Gebouwd worden in Christus Jezus, betekent dat Hij ons fundament is en dat we samen met Hem opgebouwd worden. Ook dit beeld van een gebouw wordt veel vaker gebruikt in het Nieuwe Testament, bijvoorbeeld door Petrus in 1 Petrus 2:4-7.
Paulus gebruikt de combinatie van deze twee beelden nog een keer. In 1 Korinthe 3: 9 noemt hij de gelovigen in één vers Gods akker en Gods bouwwerk.

Of we nu kijken naar de natuur of naar de bewoonde wereld en de cultuur waar we deel van uitmaken. Als we het willen zien, wijst alles ons op de noodzaak om in eenheid met Jezus Christus te wandelen. Geworteld én opgebouwd in Hem.

Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
3 jaren geleden

Mooi Jolande…
Ik moest bij het woordje “in” ook denken aan een kindje dat in de moeder groeit….zo mooi.
Helemaal afhankelijk tot de geboorte….en toch een heel eigen persoon.
Dankjewel liefs en zegen Anja

Sylvia Arlar- Simonse
3 jaren geleden

Mooi!! In Christus is ‘in nauwe verbondenheid met Hem’ of ’tesamen met Hem’. Alle wedergeboren mensen zijn in Hem; Hij het Hoofd en wij Zijn Lichaam. Maar daarmee wandel je nog niet in Hem, Dat is namelijk een keuze! Wij zijn bekwaam gemaakt om Hem te kunnen dienen, maar de keuze daartoe,moeten we zélf maken.In Hem wandelen,is eigenlijk hetzelfde als ‘Heilig wandelen’ of Godszaliglijk wandelen. Dat is een wandeling, een levenswijze, in onderwerping aan en afhankelijkheid van Hem en Zijn Woord.Overgave aan Hem..je leven overgeven aan de leiding van de Geest,dan wandel je in Hem.En dat valt niet altijd mee,… Lees verder »

2
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x