Dagelijks Woord 8 april

2 minuten lezen

Bemoediging

Vandaag een geschreven bemoediging naar aanleiding van Psalm 118. De dagtekst van Dagelijks Woord van 8 april 2020 is Psalm 118:1-4

1 Loof de HEERE, want Hij is goed, want Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.
2 Laat Israël toch zeggen: Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.
3 Laat het huis van Aäron toch zeggen: Ja, Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.
4 Laten wie de HEERE vrezen, toch zeggen: Ja, Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.

Deze Psalm staat tussen de kortste (117) en de langste (119) Psalm. Het eerste vers lijkt een samenvatting van Psalm 117, daar klonk ook de oproep om de Heere te loven.
Dan in de verzen 2, 3 en 4 van Psalm 118, worden drie groepen opgeroepen om te zeggen dat Gods goedertierenheid voor eeuwig duurt.

Wat is goedertieren?

Eerst dat moeilijke woord: goedertierenheid. Het wordt in modernere vertalingen op veel verschillende manieren vertaald. Het Boek zegt: “Zijn goedheid en liefde zijn eeuwig”. De Naardense vertaling luidt: “Eeuwig is Zijn vriendschap“. Verder wordt het genoemd genade (Willibrord vertaling), trouw (NBV), liefde (BasisBijbel). De Engelse vertalingen kiezen voor mercy of lovingkindness. Het woord heeft dus een heel brede betekenis. Volgens de uitleg van christipedia behelst goedertierenheid: genade, gunst, goedheid, getrouwheid, vriendelijkheid, zachtaardigheid.

God is goedertieren!

Al die goede dingen worden aan God toegeschreven én Hij houdt ze vol. Zijn goedheid en genade, Zijn trouw en Zijn liefde zijn geen bevlieging. Ze duren voor eeuwig.
In Psalm 117 werden de heidenvolken en de natiën opgeroepen om de Heer te prijzen om Zijn goedertierenheid en Zijn trouw. In Psalm 118 worden drie groepen genoemd en opgeroepen om deze goedertierenheid te proclameren:
Israël,
het huis van Aäron
en allen wie de Heere vrezen (ontzag voor Hem hebben)

God heeft het overzicht

Laten wij de Heer prijzen om zijn trouw en genade. De moeilijke tijden waar we nu doorheen gaan zijn heel reëel, maar ze zijn ook tijdelijk. Soms sluit ik me even bewust af voor al het nieuws over Covid19 en de maatregelen. Dan bedenk ik dat God een veel langere adem heeft en dat Hij alle tijden overziet. En Hij is goed en genadig voor ééuwig!

Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
3 jaren geleden

“Soms sluit ik me bewust even af voor al het nieuws….dan bedenk ik dat God een veel langere adem heeft”
Wat een bemoediging Jolande….wat mensen elkaar niet kunnen geven….dat geeft de Here door zijn Woord.
Dankjewel liefs en zegen….

2
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x