Dagelijks Woord 11 april

2 minuten lezen

Stille zaterdag?

Het is “stille zaterdag” vandaag. Vanwege de tijd waarin we leven is het misschien nog wel “stiller” dan anders. De regering heeft ons op het hart gedrukt om dit Paasweekend thuis te blijven. Dat is moeilijk nu het mooi weer is en we toch ook wat lekkere dingen in huis willen halen. Vanochtend stond ik buiten in de rij, op mijn beurt te wachten voordat ik de supermarkt in kon. Met steeds 1,5 meter ertussen was het een behoorlijk lange rij. Langzaam schoven we op naar de ingang waar we uiteindelijk de één na de ander met een ontsmet winkelwagentje naar binnen mochten. Ook in de rij was het stil. Iedereen voelt zich ongemakkelijk. En praten met 1,5 meter ertussen voelt onnatuurlijk. De afstand is net te groot voor een gesprek.

Tussen kruisiging en opstanding

Stille zaterdag noemen we de dag tussen de kruisiging en de opstanding. De Here Jezus was in het graf en voor de discipelen leek alle hoop verloren. Hun Heer was gekruisigd, gestorven en begraven. Het was stil geworden, wat moesten ze nog tegen elkaar zeggen?
Voor ons is de stilte in afwachting van morgen, 1ste paasdag: de dag van de opstanding. Wij weten gelukkig van de opstanding.

Christus de gekruisigde

De tekst die Dagelijks Woord geeft voor vandaag is uit 1 Korinthe 1:23-25

23 wij echter prediken Christus, de Gekruisigde, voor de Joden een struikelblok en voor de Grieken een dwaasheid.
24 Maar voor hen die geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, prediken wij Christus, de kracht van God en de wijsheid van God.
25 Want het dwaze van God is wijzer dan de mensen en het zwakke van God is sterker dan de mensen.

Ik heb me wel eens afgevraagd waarom Paulus niet zegt dat hij Christus, de Opgestane predikt. Uit andere brieven weten we dat hij dat ook deed, maar hier legt hij de nadruk op het kruis. Waarom? Let maar eens op het woordje echter: Wij echter prediken Christus de gekruisigde.

Een teken of wijsheid

In het vers ervoor heeft Paulus gezegd dat de Joden om een teken vragen: zij willen een wonder zien. De Grieken zoeken wijsheid: voor hen moet het wetenschappelijk en filosofisch verantwoord zijn. Maar God kiest een andere weg. Hij kiest voor het kruis wat voor de Joden een struikelblok was. Iemand die aan een hout hing was vervloekt volgens de Joodse wet. En voor de Grieken was het dwaasheid. Maar voor ons die geloven is de gekruisigde Christus de kracht van God en de wijsheid van God.

1 Kor.1:18
Want het woord van het kruis is voor hen die verloren gaan wel dwaasheid, maar voor ons die behouden worden, is het een kracht van God.

Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
3 jaren geleden

Ja, zo is het nu nog vaak…
“Ze willen een wonder zien”
Dat is het wonder van het Kruis!!!
Dankjewel Jolande

1
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x