Gezond onderwijs in de Bijbel

gezond

Wat heeft de Bijbel te maken met gezondheid?

Wanneer is iets gezond? Bij gezond denk je misschien aan gezond voedsel. Of aan een gezonde levensstijl, met sport, voldoende slaap en groente en fruit. In de Bijbel gaat het niet zo vaak over wat we moeten eten en drinken. Maar wel over gezonde woorden en een gezonde leer. Gezond onderwijs dus. Zoals gezond voedsel goed is voor je lichaam, zo is gezond onderwijs goed voor je geest.

Liever luisteren dan lezen? Klik hieronder

Verder lezen kan ook…

In zijn brief aan Titus, moedigt Paulus hem aan om te spreken wat bij de gezonde leer past. Blijkbaar is er onderwijs wat gezond is en ook onderwijs wat ongezond is.

De gezonde leer

In Titus 2:1 zegt Paulus dat Titus moet praten over ‘wat bij de gezonde leer past’.  Hij begint dan met het geven van een aantal praktische adviezen aan Titus, die hij mag doorgeven aan verschillende mensen in de gemeente. Bijvoorbeeld dat de oudere mannen en vrouwen nuchter moeten zijn, niet teveel wijn drinken, waardig, gezond in het geloof en het goede moeten voorleven.

Titus zelf mag een voorbeeld zijn voor de gemeenteleden in zijn doen en laten. Maar vooral ook een voorbeeld in het onderwijs dat hij geeft. ‘Laat in het onderwijs zuiverheid, waarheid en oprechtheid zien’, zegt Paulus. En opnieuw in vers 8 ‘spreek een gezond woord, boven alle kritiek verheven’.

Het hoe en waarom van de gezonde leer

In vers 11  zegt Paulus dan: ‘want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen’. Hier komt het hoe en waarom van de gezonde leer.

Want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen,  en leert ons de goddeloosheid en de wereldse begeerten te verloochenen en in deze tegenwoordige wereld bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig te leven, terwijl wij verwachten de zalige hoop en verschijning van de heerlijkheid van de grote God en onze Zaligmaker, Jezus Christus.

De genade die zalig maakt, die redt, die is verschenen aan alle mensen. Wij weten dat niet alle mensen deze genade aanvaarden, maar voor degenen die haar aanvaarden doet de genade nog meer. De genade onderwijst ons zegt Paulus. De zaligmakende genade leert ons hoe we de goddeloosheid en de wereldse begeerten kunnen verloochenen. En hoe we bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig kunnen leven in deze tegenwoordige wereld of eeuw. ‘

Twee keer ‘verschijnen’

Let op het woord verschijnen, we zien het twee keer. De zaligmakende genade is verschenen (vers 11). En wij wachten nog op de verschijning van de heerlijkheid van de grote God en Zaligmaker, Jezus Christus (vers 13). Vers 12 beschrijft de tussenliggende tijd. Een tijd waarin de genade ons onderwijst hoe we in deze tegenwoordige tijd kunnen leven.

de Israëlieten werden onderwezen door de wet. De wet hield hen voor hoe ze moesten leven.  Nu zegt Paulus is de genade verschenen. En die genade leert ons om bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig te leven.  Dit sluit aan op de adviezen die Paulus in de eerste helft van hoofdstuk 2 ook al heeft gegeven. Het woord bezonnen zien we daar meerdere keren opduiken.

Spreek over deze dingen

Titus krijgt de opdracht om de gezonde leer te brengen. En die gezonde leer, dat is de leerschool van de genade. We mogen ons laten onderwijzen door genade terwijl we in afwachting zijn van de verschijning van onze zaligmaker Jezus Christus.

Meer lezen over het onderwijs van de Bijbel? Lees of luister “Vier manieren waarop de Bijbel ons lesgeeft

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja
Anja
3 jaren geleden

Wat een heerlijke WOORDEN….levend en krachtig.
Hier in is alles wat we nodig hebben.
Lieve groet anja

1
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x
()
x