Hoe lezen we de Bijbel?

bible-1868359_1920

Make-over en de Schriften onderzoeken…

Ik ben druk aan het klussen in huis. De slaapkamer krijgt een ‘make-over’: nieuwe vloerbedekking, nieuw behang en een nieuwe kast. Daarvoor moet de hele kamer leeg. Ongelooflijk hoeveel spullen een mens verzamelt in één kamer. Ik kwam heel wat dingen tegen waar ik jaren geleden al afscheid van had moeten nemen. Ik bedacht me dat het in ons geloofsleven soms ook zo is. Als we al lang de Heer volgen dan hebben we heel wat preken gehoord, boeken gelezen en hebben ideeën zich vastgezet in ons brein. Goed om daar bij stil te staan en kritisch te kijken of het wel klopt allemaal. Zo werd ik deze week bepaald bij de tekst in Joh. 5:39 en 40 waar de Here Jezus de Joden een verwijt maakt over hun omgang met de Schriften. Hij zegt:

U onderzoekt de Schriften, want u denkt daardoor eeuwig leven te hebben, en die zijn het die van Mij getuigen. En toch wilt u niet tot Mij komen opdat u leven hebt.

Het was goed dat ze de Schriften onderzochten en ook de gedachte dat die Schrift hen de weg zou wijzen naar het eeuwige leven. Maar ze zagen niet dat de Schriften van Christus getuigen. Zo misten ze waar het echt om ging.

Hoe lees ik de Bijbel?

Hoe is dat met mij? Als ik de Bijbel lees en bestudeer, waar ben ik dan naar op zoek?
Deze week was ik op een kringavond. Het is altijd fijn en opbouwend om met andere gelovigen, allemaal zusters in de Heer op deze avond, over de Bijbel te praten en na te denken. Ik heb ervan genoten maar toch bleef er een beetje onvrede aan het einde van de avond. De dagen erna bleef het me bezig houden. We bespraken een geschiedenis van David die we terugvinden in 2 Samuel 11, zijn overspel met Bathseba. Dat is bepaald geen fraai verhaal en we vroegen ons af hoe David zover was afgegleden. Hoe kan het eigenlijk dat David een man naar Gods hart wordt genoemd? Waarom is hij zo in zonde gevallen en probeerde hij die zonde ook nog toe te dekken? En waar liggen voor ons de verleidingen en hoe moeten we daar mee om gaan? De nadruk kwam te liggen op de mens en zijn/haar zondige neigingen. Dit is vaak de manier waarop wij Bijbelverhalen benaderen. We zetten een moralistische bril op en proberen van daaruit het verhaal zin te geven voor ons eigen leven.

Op zoek naar Christus

Maar als de Here Jezus ons zegt dat de Schriften van Hem getuigen, dan hadden we op zijn minst moeten proberen om ook in deze geschiedenis naar Hem op zoek te gaan.  Het liet mij niet los deze week. Ik wil Christus ontdekken in de Schrift! En ik denk dat mijn zusters op kring dat ook het liefste willen. Ik wil die moralistische bril afzetten. Natuurlijk was het hartstikke fout wat David deed, dat wist hij zelf ook heel goed. Maar David ontdekte ook iets anders:  de onmetelijke genade en liefde van God. Hij schreef een prachtige Psalm hierover. Psalm 32 is hoogstwaarschijnlijk ontstaan na zijn misstap met Bathseba. Hij schrijft daar:

Welzalig is hij van wie de overtreding vergeven, van wie de zonde bedekt is. Welzalig de mens wie de HEERE de ongerechtigheid niet toerekent, en in wiens geest geen bedrog is.

De Psalm gaat verder over hoe hij zich voelde toen hij zijn zonde nog niet beleden had en wat er gebeurde toen hij ze beleed:

Mijn zonde maakte ik U bekend, mijn ongerechtigheid bedekte ik niet. Ik zei: Ik zal mijn overtredingen belijden voor de HEERE. En Ú vergaf mijn ongerechtigheid, mijn zonde.

Paulus citeert deze Psalm in Romeinen 4:6-8

Zoals ook David de mens zalig spreekt aan wie God gerechtigheid toerekent, zonder werken:  Welzalig zijn zij van wie de ongerechtigheden vergeven, en van wie de zonden bedekt zijn,  welzalig is de man aan wie de Heere de zonde niet toerekent.

Zijn hiermee al onze vragen over deze geschiedenis beantwoord? Waarschijnlijk niet, maar het leert ons wel veel over de genade van God. Zelfs David werd vergeven, hoewel hij moest leven met de gevolgen van zijn daden. Als we In Christus zijn, dan rekent God ons de ongerechtigheden niet toe.
Ik wil afscheid nemen van de moralistische bril waarmee ik sommige geschiedenissen lees.
Ik wil Christus en Zijn getuigenis vinden in de Schrift………

Subscribe
Abonneren op
guest

7 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Zingend Voske
5 jaren geleden

Dat is nou met recht, Jolande… Stof tot nadenken die ook anderen (hoop ik) zal triggeren!!

Huibje van Leeuwen
5 jaren geleden

Bedankt Jolande voor deze studie.

Doortje
Doortje
5 jaren geleden

Wat een mooi geschreven stuk!!!

Moeder
Moeder
5 jaren geleden

Ik ben trots op je en je vader zou dat ook zijn. De stukjes getuigen van je liefde voor Gods Woord

Anja Bezemer
Anja Bezemer
5 jaren geleden

Mooi Jolande….zo waar!!!
De Here Jezus laat zich in heel de Bijbel vinden!!!
David had God lief….daar gaat het om Hij wil mijn/ons hart!

trackback

[…] gaan naar de Here Jezus. Hij zei immers dat de Schriften van Hem getuigen (Joh.5:39). Zie mijn blog Hoe lezen we de Bijbel David is in dit verhaal overduidelijk een type van de Here Jezus Christus. Ook Hij liet Zich […]

trackback

[…] ook  Hoe lezen we de Bijbel?  waarin ik je aanmoedig om op zoek te gaan naar Christus in de […]

7
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x