David en Goliath

life-862985_1920

Lezen 1 Samuel 17:1-30 
Geen Bijbel bij de hand? Lees of luister 1 Samuel 17 in de Statenvertaling of in de 
Basisbijbel  (Link opent in een nieuw tabblad)

Deze week had ik opnieuw een kringavond en daar wil ik graag weer een blog aan wijden. Het ging deze keer over David die door zijn vader naar zijn oudste broers gestuurd wordt. Zij dienen  in het leger van Saul.

De eer van David of de eer van God?

Als David bij zijn broers aankomt, hoort hij hoe Goliath het leger “van de levende God” hoont. Alle mannen vluchten als ze de woorden van Goliath horen, maar David is verontwaardigd en zegt: Wie is deze onbesneden Filistijn, dat hij de slagorden van de levende God zou honen? Als David met de soldaten staat te praten en vraagt naar de beloning die koning Saul heeft voor de man die Goliath verslaat, wordt Eliab, zijn oudste broer boos op hem en beledigt hem. De reactie op deze belediging is heel anders. Geen verontwaardiging deze keer maar een soort schouderophalen “Wat heb ik nu gedaan?”  Het Hebreeuws in vers 29 is zo beknopt dat de vertaler veel zelf moet invullen.  “Wat heb ik nu gedaan? Is er geen oorzaak?” of “Wat heb ik nu gedaan, het is maar een woord”.  De Basisbijbel vertaalt met: “Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik had toch een reden om te komen?” Dan draait hij zich om en gaat verder met het stellen van zijn vraag.
We zien bij David dus een andere reactie wanneer hij persoonlijk beledigd wordt dan wanneer Gods eer in het geding is. Hij vindt het helemaal niet belangrijk om zichzelf te verdedigen of tegen de lelijke beschuldigingen van Eliab in te gaan. Maar als God beledigd wordt, dan komt hij in actie.
Dit is een mooie les, ook voor ons. Het is niet belangrijk wat anderen over ons zeggen, het is niet altijd nodig om jezelf te verdedigen. Gods eer mag ook bij ons op de eerste plaats staan.

Diepere laag

Maar er zit nog een diepere laag in dit verhaal. Ook in deze geschiedenis mogen we op zoek gaan naar de Here Jezus. Hij zei immers dat de Schriften van Hem getuigen (Joh.5:39). Zie mijn blog Hoe lezen we de Bijbel
David is in dit verhaal overduidelijk een type van de Here Jezus Christus. Ook Hij liet Zich vernederen zonder weerwoord te geven. Ook Hij kwam, gestuurd door de Vader (!),  om een taak te volbrengen. Hij had niets verkeerd gedaan, maar nam wel onze zonden op Zich (“Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik had toch een reden om te komen?”). Hij kwam om de Boze te verslaan en ons vrij te kopen. Goliath is een typebeeld van de satan. Hij komt om onze God te honen en ons aan te klagen. Hij kiest daarvoor de momenten dat we kwetsbaar zijn. Direct in de ochtend als we nog aan de dag moeten beginnen. En ’s avonds als we moe zijn. Het heerlijke is dat we niet zelf de strijd aan hoeven te gaan. Zoals David, Goliath versloeg en daarmee de overwinning behaalde voor héél het leger van Saul, zo heeft Christus de overwinning behaald voor iedereen die bij Hem wil horen! De laatste woorden die David zegt tegen Goliath voordat hij hem doodt:

 1 Sam. 17: 47  En deze hele gemeente zal weten dat de HEERE niet door zwaard of door speer verlost, want de strijd is van de HEERE. Hij zal u in onze hand geven.

De strijd is van de Heer, en de overwinning is behaald. Als we aangeklaagd worden of ons aangevallen voelen dan mogen we in deze overwinning gaan staan!

Subscribe
Abonneren op
guest

5 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
5 jaren geleden

“De strijd is van de Here”
Dat heeft mij altijd staande gehouden….
Lieve groet Anja

Monique Admiraal
Monique Admiraal
2 maanden geleden

Mooi die diepere laag!
Ik kan alleen de link naar:” hoe lezen we de Bijbel “ niet meer openen.
Heb je die op een andere wijze voor me?

Monique Admiraal
Monique Admiraal
2 maanden geleden
Reply to  Jolande

alvast bedankt voor de moeite!

Monique Admiraal
Monique Admiraal
2 maanden geleden
Reply to  Jolande

Ik heb hem gevonden onder 8 september 2017

5
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x