Zijn juk is zacht

butterfly-224755_1920

Rust vinden bij de Here Jezus.

Lees Zijn advies in Mattheus 11:28-30

Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven; 29  neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen; 30  want mijn juk is zacht en mijn last is licht.

Wie nodigt de Here Jezus uit?

Ik heb dit vaak gelezen alsof het een uitnodiging is van de Heer aan ongelovigen om naar Hem te komen en in Hem te geloven. En natuurlijk zijn deze woorden óók bedoeld voor diegenen die Hem nog niet kennen. Maar deze week las ik het opnieuw in de context van het evangelie van Mattheus. Toen viel me iets op. Jezus dankt eerst in de verzen 25-26 Zijn Vader: dat Hij de dingen (van het koninkrijk) verborgen heeft voor de wijzen, maar geopenbaard heeft aan de kinderen. En dan zegt Hij in vers 27 dat alle dingen aan Hem zijn overgegeven door de Vader en dat niemand de Zoon kent dan de Vader, en niemand de Vader kent dan de Zoon en wie de Zoon het wil openbaren. Ik denk dat Hij met deze woorden juist zijn discipelen bedoelt en aanspreekt. En dan nodigt Hij iedereen die moe is en een last draagt om naar Hem te komen.

Kunnen gelovigen vermoeid en belast zijn?

Kunnen gelovigen dan ook vermoeid en belast zijn? Ja ik denk het wel. Ik ken christenen die “moe” zijn van de kerk, “belast” door de hoge verwachtingen die op gelovigen worden gelegd (door henzelf of door anderen). Moe van alle activiteiten die we in de gemeente voor de Heer worden geacht te doen.

In Mattheus 11:28 worden twee woorden gebruikt: vermoeid en belast. Het eerste woord: “vermoeid” heeft te maken met moe worden door lichamelijke inspanning, arbeid of verdriet. Het tweede woord: “belast” heeft de betekenis van een last dragen die te maken heeft met rituelen en voorschriften.  Hetzelfde woord gebruikt Jezus in Lukas 11:46:

“Maar Hij zei: Wee ook u, wetgeleerden, want u legt de mensen lasten op die moeilijk zijn om te dragen, en zelf raakt u die lasten niet met één van uw vingers aan.”

Paulus wist ook dat gelovigen vatbaar zijn voor religieuze druk. Hij waarschuwde de Galaten met de woorden:

“Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten”.

Het juk van Christus is zacht en Zijn last is licht. Het is goed om af en toe na te gaan of je nog steeds het goede juk draagt. Voor iedereen, gelovig of niet geldt de uitnodiging om te komen tot de Here Jezus. Bij Hem vinden we rust voor onze ziel!

 

 

Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
5 jaren geleden

Dit komt weer precies op tijd Jolande….
Dank je wel❤

Monique Admiraal
Monique Admiraal
8 maanden geleden

Mooi, die laatste alinea…ga bij jezelf na of je nog wel het goede juk draagt.Voor je het weet zit je weer onder de wet/ben je weer bezig de wet te houden. Zo herkenbaar!

2
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x