Genadegaven en bescheidenheid: Rom.12:3-8

8 minuten lezen

Inleiding

In deze studie richten we ons op onze relatie met onze broeders en zusters. In de vorige studie hebben we onze relatie met God besproken. We zagen daar dat de eerste twee verzen van Romeinen 12 ons aansporen om ons volledig aan God toe te wijden. Die toewijding vormt de basis voor al ons gedrag. In de verzen 3 tot en met 8 laat Paulus vervolgens zien wat de invloed is van deze toewijding op hoe we met elkaar omgaan.

Opbouw van deze studie

We kijken eerst naar de verzen in Romeinen 12:

  • Vers 3: Waarom Paulus ons oproept tot bescheidenheid;
  • Verzen 4 en 5: Paulus vergelijkt de gemeente met een lichaam, in 1 Korinthe 12 beschrijft hij dit uitgebreider;
  • Verzen 6, 7 en 8: De verschillende genadegaven van de Geest.

Daarna kijken we naar andere Schriftplaatsen waar gaven van de Geest worden genoemd:

  • 1 Korinthe 12:8-11 genadegaven;
  • 1 Korinthe 12:28 bedieningen, gaven en krachten;
  • Efeze 4:11 bedieningen;
  • 1 Petrus 4:10-11 genadegaven.

Romeinen 12:3: Bescheidenheid

3 Want door de genade die mij gegeven is, zeg ik ieder onder u niet hoger te denken dan hij moet denken, maar laat hij denken in bescheidenheid, naar de mate van geloof zoals God die aan ieder heeft toebedeeld.

Paulus roept op tot bescheidenheid. Het is namelijk God die de “mate van geloof” aan iedereen uitdeelt. Daarom kan Paulus zeggen, door de genade die aan hem gegeven is, dat we nederig moeten zijn. Als God het uitdeelt, dan kunnen we ons niet verheffen boven onze broeders en zusters. We hebben immers allemaal onze eigen maat van geloof gekregen en het niet zelf tot stand gebracht.

Wat is die “maat van geloof”? Heeft de ene persoon meer geloof, een grotere maat, dan de ander? Als we doorlezen in vers 4 dan wordt duidelijk wat Paulus bedoelt. Het gaat om verschillende genadegaven van geloof. Juist omdat we allemaal verschillende gaven hebben, hebben we elkaar ook nodig. Wat de een mist, vult de ander aan. Dat moet ons bescheiden maken.

Romeinen 12:4 en 5: Eén lichaam

4 Want zoals wij in één lichaam vele leden hebben en de leden niet alle dezelfde functie hebben,
5 zo zijn wij, hoewel velen, één lichaam in Christus, maar ieder afzonderlijk leden van elkaar.

Paulus vergelijkt de gemeente met een lichaam. Ook in een lichaam zijn verschillende lichaamsdelen en organen die allemaal een functie hebben. Deze vergelijking kennen we ook uit de eerste Korinthebrief. Daar werkt Paulus het veel verder uit:

1 Korinthe 12:14-21
14 Want ook het lichaam bestaat niet uit één lid, maar uit vele.
15 Als de voet zou zeggen: Omdat ik geen hand ben, ben ik niet van het lichaam, is hij daarom dan niet van het lichaam?
16 En als het oor zou zeggen: Omdat ik geen oog ben, ben ik niet van het lichaam, is het daarom dan niet van het lichaam?
17 Als het hele lichaam oog was, waar zou het gehoor zijn? Als het hele lichaam gehoor was, waar zou de reuk zijn?
18 Maar nu heeft God de leden, elk van hen afzonderlijk, in het lichaam een plaats gegeven zoals Hij gewild heeft.
19 Als zij alle één lid waren, waar zou het lichaam zijn?
20 Nu echter zijn er wel veel leden, maar is er slechts één lichaam.
21 En het oog kan niet zeggen tegen de hand: Ik heb je niet nodig, of vervolgens het hoofd tegen de voeten: Ik heb jullie niet nodig.

In 1 Korinthe 12 maakt Paulus duidelijk dat het klein denken over je eigen gaven niet goed is. Niemand in de gemeente moet zeggen: het lichaam heeft mij niet nodig omdat mijn gaven niet belangrijk zijn (verzen 15 en 16). Ook hoogmoed pakt hij aan: Niemand in de gemeente kan tegen anderen zeggen: we hebben jou en jouw gaven niet nodig (vers 21). En God is het die iedereen een plaats geeft in het lichaam, zoals Hij het wil (vers 18).

Romeinen 12:6-8: Verscheidene gaven

6 En nu hebben wij genadegaven, onderscheiden naar de genade die ons is gegeven:
7 hetzij profetie, naar de mate van het geloof; hetzij dienstbetoon, in het dienen; hetzij wie onderwijst, in het onderwijzen;
8 hetzij wie bemoedigt, in het bemoedigen; wie uitdeelt, in oprechtheid; wie leiding geeft, met inzet; wie zich over anderen ontfermt, met blijmoedigheid.

Terug in Romeinen 12. In de verzen 6 tot en met 8 noemt Paulus een aantal specifieke geestelijke gaven die we kunnen ontvangen. En hij moedigt ons aan om die gaven op de juiste manier te gebruiken. Het is geen complete opsomming maar het zijn gaven die bedoeld zijn om de gemeente op te bouwen. De gaven die hij hier noemt zijn:

  • Profetie: Wie de gave van profetie heeft, moet die gebruiken naar de mate van het geloof dat hij heeft ontvangen, in overeenstemming met dat geloof.
  • Dienstbetoon: Wie geroepen is om te dienen, moet dit met toewijding doen. Dienstbaarheid verwijst naar praktische hulp of zorg voor anderen.
  • Onderwijs: Hij die onderwijst, moet zich richten op het onderwijzen van anderen in de waarheid van het geloof.
  • Bemoediging: Wie de gave van bemoediging: “parakaleo” heeft, moet anderen troosten en vermanen. Dit is iemand die anderen kan ondersteunen en bemoedigen in het geloofsleven.
  • Uitdelen: Wie rijk is mag uitdelen van wat hij heeft. Die vrijgevigheid moet zonder bijbedoelingen zijn.
  • Leidinggeven: Wie geroepen is om leiding te geven, moet dit met ijver en zorg doen.
  • Ontferming: Wie de gave van ontferming (barmhartigheid) heeft, moet dit met blijmoedigheid doen. Het gaat hier om het tonen van medelijden met degenen die lijden, en dit moet gebeuren met vreugde en oprechtheid.

We zien dat bij alle gaven de intentie een grote rol speelt. Als de gaven met de goede gezindheid worden gebruikt dan wordt de gemeente opgebouwd en hoeft niemand zich te verheffen boven de ander.

Andere Bijbelgedeelten over gaven van de Geest

Er is in de Bijbel nergens een complete opsomming van alle gaven. In Romeinen 12 noemt Paulus er zeven. Ik zal hieronder de andere Schriftgedeelten kort bespreken waar gaven en of bedieningen van de Geest behandeld worden

1 Korinthe 12:8-11 genadegaven

1 Korinthe 12:8-11
8 Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest;
9 en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest;
10 en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen.
11 Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.

Een iets langere opsomming van genadegaven. Hier vinden we ook de wondergaven zoals genezingen, krachten, talen en uitleg van talen. In Romeinen worden deze gaven niet genoemd. Alleen de gave van profetie wordt in zowel Romeinen 12 als hier genoemd.

1 Korinthe12:28 bedieningen, gaven en krachten

28 God nu heeft sommigen in de gemeente een plaats gegeven: ten eerste apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars, vervolgens krachten, daarna genadegaven van genezingen, vormen van hulpverlening, bestuurlijke gaven, allerlei talen.

In hetzelfde hoofdstuk in 1 Korinthe 12 geeft Paulus nog een opsomming van bedieningen, gaven en krachten. Hier zien we meer overeenkomsten met het rijtje van Romeinen. We herkennen profetie, onderwijs, dienstbetoon (hulpverlening), en leiding geven (bestuurlijke gaven). Ook herhaalt Paulus een aantal gaven die hij eerder in het hoofdstuk al had genoemd: krachten, gaven van genezingen en talen. De eerste drie die hij een rangtelwoord geeft zijn niet zozeer gaven als wel bedieningen in de gemeente: apostelen, profeten en leraars. Die noemt hij ook in Efeze:

Efeze 4:1 bedieningen

Efeze 4:11
En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars,

In Efeze 4 beschrijft Paulus hoe God mensen aan de gemeente geeft die een rol of bediening hebben om de gemeente op te bouwen. Hij noemt apostelen, profeten, evangelisten en herders en leraren. Soms wordt dit ten onrechte de “vijfvoudige bediening” genoemd. In de grondtekst is duidelijk dat Paulus “herders en leraars” als één categorie beschouwd, waarmee we op vier bedieningen uitkomen. Apostelen en profeten hebben, in de eerste eeuw, het fundament van de gemeente gelegd. Daar wordt op gebouwd door evangelisten, die zorgen voor groei van de gemeente in aantal. En herders en leraars die ervoor zorgen dat er naar de gelovigen wordt omgezien en dat de gemeente wordt onderwezen.

1 Petrus 4:10-11 genadegaven om mee te dienen

1 Petrus 4:10-11
10 Laat ieder de anderen dienen met de genadegave zoals hij die ontvangen heeft, als goede beheerders van de veelsoortige genade van God.
11 Als iemand spreekt, dan als iemand die de woorden van God spreekt; als iemand dient, dan als iemand die dient uit kracht die God schenkt; zodat God in alles verheerlijkt wordt door Jezus Christus.

Tenslotte zien we in de eerst brief van Petrus dat hij de gelovigen aanmoedigt om hun gaven te gebruiken als goede rentmeesters van Gods genade. Hij verdeelt de gaven in twee brede categorieën: spreken (met name het spreken van de woorden van God) en dienen (dienstbaar zijn naar anderen, waarbij God de kracht schenkt om dat te doen). Het doel is dat God ermee verheerlijkt wordt.

Tot slot

Paulus benadrukte in dit gedeelte dat gelovigen hun gaven in nederigheid moeten gebruiken voor het welzijn van de hele gemeente. De gaven zijn niet bedoeld om jezelf te verheffen, maar om anderen op te bouwen. Elke gelovige heeft van God gaven gekregen en een plaats in het lichaam van van Christus.

In de volgende studie gaan we naar Romeinen 12:9-21. Daar geeft Paulus een groot aantal korte voorschriften die we als richtlijn voor ons leven kunnen aanhouden. Ze zijn geworteld in de liefde. Paulus roept ons op om oprecht lief te hebben, kwaad te overwinnen met het goede, elkaar te ondersteunen, vrede na te streven, en vijanden te vergeven en te zegenen in plaats van wraak te nemen. Direct naar de volgende studie: Onderlinge liefde: Rom.12:9-21

Heb je een vraag of opmerking over deze studie? Voel je vrij om hieronder te reageren.
Wil je een e-mail krijgen als ik een nieuwe studie heb geplaatst, meld je dan aan via de knop volgen.

Alle studies over de Romeinenbrief zijn hier te vinden: Blog Romeinenbrief

Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Anja Bezemer
Anja Bezemer
23 dagen geleden

Wat een mooie studie Jolande….dankjewel.
Heerlijk de tijd hebben om nog eens door te lezen.

1
0
Ben benieuwd naar jouw mening, reageer gerust!x