Blog Romeinenbrief

  • Leven voor God: Rom.12:1 en 2

    Leven voor God: Rom.12:1 en 2

    Inleiding Een vraag die veel gelovigen bezighoudt is: Hoe ziet het praktische leven van een christen er uit? Hoe leef ik voor God? En wat mag ik wel en wat mag ik niet. Nu we zijn aangekomen bij het praktische gedeelte van de Romeinenbrief, hopen we daar antwoorden op te krijgen. Ik begin met een…


  • Genadegaven en bescheidenheid: Rom.12:3-8

    Genadegaven en bescheidenheid: Rom.12:3-8

    Inleiding In deze studie richten we ons op onze relatie met onze broeders en zusters. In de vorige studie hebben we onze relatie met God besproken. We zagen daar dat de eerste twee verzen van Romeinen 12 ons aansporen om ons volledig aan God toe te wijden. Die toewijding vormt de basis voor al ons…


  • Onderlinge liefde: Rom.12:9-21

    Onderlinge liefde: Rom.12:9-21

    Inleiding In de vorige studie zagen we hoe we de gaven van de Heilige Geest kunnen inzetten in de gemeente. In Romeinen 12 vanaf vers 9 tot en met 21 geeft Paulus een groot aantal losse vermaningen voor onze levenswandel. Romeinen 12:9-21 valt globaal in twee delen uiteen. Het eerste deel is vooral gericht op…


  • De overheid als dienares van God: Rom.13:1-7

    De overheid als dienares van God: Rom.13:1-7

    Inleiding In Romeinen 13:1-7 roept Paulus gelovigen op om zich te onderwerpen aan de overheid, omdat de overheid door God is ingesteld. Hij benadrukt dat gezagsdragers een rol hebben als dienaren van God, bedoeld om recht en orde te handhaven. Dit kan bij ons serieuze vragen en tegenzin oproepen. Wij zijn kinderen van onze tijd…


  • Liefde tot de naaste: Rom.13:8-14

    Liefde tot de naaste: Rom.13:8-14

    Inleiding In Romeinen 13 staat opnieuw de liefde centraal. Paulus riep in hoofdstuk 12 al op tot oprechte, ongeveinsde liefde. Broederlijke liefde voor elkaar, het goede doen voor iedereen, zelfs voor vijanden en kwaad overwinnen met goed. Nu benadrukt hij liefde voor de naaste. Voor Paulus is liefde geen gevoel of warme emotie, maar een…


  • Verdraagzaamheid: Rom.14:1-12

    Verdraagzaamheid: Rom.14:1-12

    Inleiding In hoofdstuk 12 begon Paulus met de oproep om onszelf aan God te wijden. Die toewijding is ook de basis voor onze relatie met anderen. Hij heeft inmiddels veel gezegd over het liefhebben van elkaar en onze naaste en zelfs onze vijanden. In hoofdstuk 14 brengt Paulus een nieuw onderwerp naar voren. Vanaf hoofdstuk…


  • Geen aanstoot geven, maar opbouwen: Rom.14:13-23

    Geen aanstoot geven, maar opbouwen: Rom.14:13-23

    Inleiding In de eerste 12 verzen van Romeinen 14 ging het over de houding van christenen ten opzichte van elkaar. De sterken kregen de opdracht om verdraagzaam te zijn en de zwakken om niet te oordelen. In de verzen 13 tot en met 23 gaat Paulus een stap verder: het gaat niet alleen om elkaar…


  • Zwakken en sterken: Rom.15:1-13

    Zwakken en sterken: Rom.15:1-13

    Inleiding Paulus is nog niet klaar met het onderwerp van de zwakken en de sterken. Het is jammer dat hier een nieuw hoofdstuk begint. De hoofdstukindeling in onze Bijbels is niet geïnspireerd en we moeten Romeinen 14:1 tot en met 15:13 als eenheid beschouwen. Paulus begint én eindigt met het gebod om elkaar te aanvaarden:…


  • De plannen van Paulus: Rom.15:14-24

    De plannen van Paulus: Rom.15:14-24

    Inleiding In dit deel van zijn brief aan de Romeinen begint Paulus zijn boodschap af te ronden. Hij legt hen uit waarom heeft hij deze brief heeft geschreven en wat zijn plannen voor de toekomst zijn. Hij prijst het geloof en de kennis van de gelovigen in Rome. Toch heeft hij hen met vrijmoedigheid geschreven…


  • Jeruzalem, Rome en Spanje: Rom.15:25-33

    Jeruzalem, Rome en Spanje: Rom.15:25-33

    Inleiding Paulus wil graag met de volle zegen van het evangelie naar Rome komen. Hij was dit al eerder van plan geweest, maar tot nu toe was dit niet gelukt. Nu wil hij via Rome naar Spanje reizen. Hij kan dan de gelovigen in Rome ontmoeten, van hun gezelschap genieten en door hen verder op…