Werken aan je eigen redding? deel 1: zelfstudie

redding

Werken aan je redding?

Hoe zit het met de redding van de gelovige? Is mijn redding het werk van God en volledig afhankelijk van Zijn genade, of moet ik zelf (mee)werken aan mijn redding? Ik kreeg een vraag in mijn mailbox over de tekst in Fil.2:12 en 13 waar staat:

Daarom, mijn geliefden, zoals u altijd gehoorzaam geweest bent, niet alleen zoals in mijn aanwezigheid, maar nu veelmeer in mijn afwezigheid, werk aan uw eigen zaligheid met vrees en beven,
13 want het is God, Die in u werkt zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen.

Werk aan uw eigen zaligheid met vrees en beven schrijft Paulus aan de Filippenzen. Wat bedoelt hij daarmee? Mag het ook gelezen worden als werken vanuit je gered zijn? Of je redding uitwerken? En zegt vers 13 juist niet het tegenovergestelde, namelijk dat het toch God is die het doet?

Dit onderwerp wil ik jullie via twee routes aanbieden.
Een gemakkelijke route: mijn overdenking over dit gedeelte met mijn uitleg over deze tekst [hiervoor nog even geduld, een link volgt zodra ik deze overdenking heb ingesproken]
De tweede route is de uitgebreide studie. Hierin neem ik je mee tijdens alle stappen die ik maak om tot mijn uiteindelijke overdenking te komen. Deze route gaat wat langer duren en zal ik over meerdere blogs verdelen.
Laat me weten in de comments onderaan, of in een persoonlijke mail, wat je vindt van deze opzet. Heb je zin en tijd om mee te studeren? Of wacht je liever op de hapklare studie? 

Stappen om een Bijbelgedeelte te bestuderen

Wanneer ik een tekstgedeelte bestudeer en een overdenking schrijf, neem ik een aantal stappen om tot een uitleg te komen. Met deze stappen kun je in principe elke Bijbeltekst bestuderen. Door de stappen te volgen, krijg je een goed beeld van het tekstgedeelte. De volgorde van de stappen staat niet vast, maar deze volgorde werkt voor mij het beste.

Opsomming van de stappen
 • Context: Wat is het verband waarin de tekst staat?
 • Vers/verzen: Wat staat er precies in de verzen die ik onderzoek? Zijn er opvallende verschillen in diverse vertalingen, hoe ziet het vers er in de grondtekst uit?
 • Woordstudie: Welke woorden zijn het belangrijkst in het vers, wat is de betekenis van die woorden en hoe worden ze op andere plekken in de Bijbel gebruikt?
 • Parallelteksten: Zijn er verwijsteksten of kan ik een vergelijkbare gedachtegang vinden ergens anders in de Bijbel?
 • Andere meningen: Wat hebben andere Bijbelgeleerden over deze verzen gezegd. Ben ik tot dezelfde conclusie gekomen als zij?
Benodigdheden

Als je mee wilt studeren dan heb je het volgende nodig: de Bijbel, pen en papier en (niet ‘verplicht’ maar wel handig) een Bijbelapp op je telefoon, tablet of pc. 
Wat voegt een Bijbelapp toe?

 1. In een Bijbelapp staan meerdere vertalingen die je kunt vergelijken. Dit kan je natuurlijk ook doen met vertalingen die je in de kast hebt staan.
 2. Meestal kan je op woorden zoeken, zodat je ziet waar bijvoorbeeld ‘zaligheid’ of ‘werken’ nog meer wordt gebruikt.
 3. De meeste Bijbelapps laten ‘verwijsteksten’ zien. Dat zijn teksten waar de Bijbelschrijver naar verwijst of waarin dezelfde gedachte naar voren komt.
 4. In veel Bijbelapps kun je de tekst in de brontaal (Hebreeuws of Grieks) opzoeken.
 5. Bijbelapps geven vaak extra informatie over de tekst, bijvoorbeeld wat andere theologen en Bijbelgeleerden over het gedeelte hebben geschreven.

Ik gebruik zelf de Blue Letter Bible, een Engelstalige app met veel mogelijkheden en de Online Bijbel een Nederlandse bijbelapp. Heb je (nog) geen Bijbelapp dan kun je toch meedoen. Ik zorg voor voldoende informatie. 

Aan de slag met stap 1

De Context van Fil.2:12 en 13
 1. Lees een brief of klein Bijbelboek het liefst één keer helemaal door. Ik had 13 minuten nodig om de Filippenzen brief met aandacht te lezen. 
  Beantwoordt de volgende vraag: Welke indruk krijg je van de verstandhouding tussen Paulus en de Filippenzen? 
 2. Lees hoofdstuk 2:1-18. In dit gedeelte worden de Filippenzen aangesproken én in een lange tussenzin wijst Paulus op de gezindheid van Christus.
  Opdracht: Lees hetzelfde gedeelte (vers 1-18) en sla de tussenzin over. Je leest vanuit vers 4 direct door in vers 12.
  Vraag: vers 12 begint met Daarom en verwijst naar de verzen 5-11 over Christus. Lees nu deze verzen nog eens aandachtig door. Wat was de gezindheid (innerlijke houding) van Christus? Hoe kunnen wij daar een voorbeeld aan nemen?

 

Door met stap 2? Klik hier:

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment authors
Jolande68Anja Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Anja
Gast
Anja

Mooi jolande ik doe graag mee😊
Ben al begonnen in mijn schriftje.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑